Powered By Blogger

keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Saaristolaisleipä ja piimälimppu

Saaristolaisleipä on ehdoton suosikki leipomoni listalla. Se on oma kehittämäni resepti, kun en aikoinani saanut mieleistäni versioista, missä käytettiin perunaa. Piti siis tehdä oma.

Tämä tekee kauppansa niin gluteenittomille, kuin ns. taviksillekkin.
Nesteenä näihin voi käyttää piimää, gluteenitonta olutta tai appelsiinimehua. Kaikilla on omat "kannattajansa". Oma suosikki on tehty piimään.
Ja kaurattoman version saa, kun käyttää tattarihiutaleita. Soveltuu makuun erinomaisesti!

Alkuperäinen ohjeeni täältä KLIK


Saaristolaisleipä (1,5-2l vuokaan)

5 dl piimää (tai Kukko-olutta (glut) tai appelsiinimehua)
1 ps kuivahiivaa
1,5 dl tummaa siirappia
1,5 dl pellavansiemenrouhetta 
1,5 dl kaurahiutaleita (tai tattarihiutaleita)
1,5 dl tattarijauhoja
0,5 rkl suolaa
1,5 dl tummaa Jytteä
1,5 dl vaaleaa Jytteä
(olueeseen ja appelsiinimehuun hieman enemmän)

Siirappivesi:
0,75 dl vettä
0,25 dl tummaa siirappia

1. Lämmitä piimä/olut/ app.mehu kädenlämpöiseksi. Sekoita mukaan pellavansiemenrouhe, kaura- tai tattarihiutaleet,   tattarijauhot, suola ja hiiva. Sekoita hyvin sekaisin. Anna rauhoittua muutama minuutti.
2. Lisää jauhot ja sekoita esim. puuhaarukalla. Taikinaa ei saa vaivata!
3. Voitele leipävuoka voilla, kaada taikina vuokaan. Kohota pitkään,1-1 ½ tuntia oikein lämpimässä paikassa. Uuni, jossa kuuma vesiastia, on erittäin hyvä paikka!
4. Paista leipää 175 asteessa, uunin keskitasolla 2 tuntia.
5. Kun leivät ovat paistuneet 1 ½ tunnin ajan, voitele leipä siirappivesiseoksella ja jatka paistamista vielä puoli tuntia.
6. Anna leivän jäähtyä vuoassaan ja anna tekeytyä kylmässä kahden päivän ajan.


Myös piimälimppu on kuulunut jo kauan lempileipiini.
Ja pitihän sitä saada myös gluteenittomana versiona, keliakialausunnonkin jälkeen.
Aikaahan se silloin joskus vei, mutta aika liki "oikeaa" leipää tästä tuli.
Tähän versioon vaihdoin vain jauhot.

Alkuperäinen reseptini täältä Klik


Piimälimppu (2 limppua)

½ l piimää
50 g hiivaa
1 dl siirappia
½ rkl pomeranssin kuorta
½ rkl fenkolia
½ rkl kuminoita
½ rkl suolaa
1 rkl psylliumia
1 dl tattarihiutaleita
2 dl tattarijauhoa
2 dl tummaa Jytteä
1,5 dl vaaleaa Jytteä
+ vaaleaa Jytteä hieman alustukseen

Kuumenna piimä. 
Laita leivontakulhoon siirappi sekä suolan kanssa hienonnetut mausteet, psyllium ja tattarihiutaleet. Anna turvota n.10 min. Sekoita tattarijauhot ja kuivahiiva. Lisää ne taikinaan ja sen jälkeen tumma Jytte, sekä vaalea Jytte. Vaivaa kunnolla, koneellakin n. 5-10 min.
Leivo kaksi limppua ja kohota ne pellillä, n. 1/2- 1 tuntia.
Pistele, tai tee limppuihin viillot ja paista 175 asteessa n. 1 t 15 min, voitele paiston aikana siirappivedellä.





Piimälimput valmiina liinan alle nousemaan

Kohonnut piimälimppu

Saaristolaisleipä ja piimälimppu



Herkkuhetki 💓



Molemmat leivät sopivat myös joulupöytään...
Olkaa hyvät!














Ei kommentteja: