Powered By Blogger

perjantai 23. syyskuuta 2016

Reissari

Nyt meni mun maailmani ihan nurinpäin. 
Olen hurahtanut juureen tehtyyn hapanleipään! Minä, joka ennen gluteenittomuuttanikaan, en välittänyt ollenkaan, en yhtään, en tipantippaa, hapanleivistä.


  

Farinaltahan tuli jokun aikaa sitten uutuus, Tumma leipäjauhoseos (.http://www.vuohelanherkku.fi/tuotteet/tummaleipajauhoseos). Pakkohan sitä oli testata ajatuksella, että kyllähän ne joku sitten syö...

Helppoa puuhaahan se juuren tekeminen, joskin "hieman" tuoksahtavaa.


Leipäjuuri:
1. päivän aamu: 
Sekoita keskenään 100 g Farinan Tumma leipäjauhoseosta+ 2 dl vettä. Peitä muovikelmulla ja jätä lämpimään (n. 25 °C). 
2. + 3. päivien aamut: 
Lisää 100 g jauhoseosta + 2 dl vettä. 
3. päivän ilta: 
Juuri on valmis. Säilytä jääkaapissa. 
Ruoki juurta n. 1 - 2 krt viikossa lisäämällä 25 g jauhoseosta + 0,5 dl vettä. 
Tarkkaile juuren säilyvyyttä.

Reissarit
2 dl leipäjuurta
2 dl kädenlämpöistä vettä 
200 g  Farinan Tumma leipäjauhoseosta
Sekoita ainekset kulhossa. Peitä liinalla ja jätä hapattumaan lämpimään. Seuraavaan päivään...

...jolloin lisäät lämpimässä hapattuneeseen taikinaan
0,5 dl siirappia
1 tl suolaa
0,5 tl leipämaustetta (Ainesosat: fenkoli, anis, kumina)
100 g kaurajauhoa
   -joista osan voi korvata kauraleseillä

Lisää aineet taikinan joukkoon. Sekoita lastalla. Tai monitoimikoneella. Tai käsivatkaimella. Tai... :)
Kumoa hyvin sekoitettu taikina pöydälle ja käytä kaurajauhoja apuna leipomiseen.
Tee taikinasta 12 samankokoista palasta, jotka pyörität sämpylöiksi pellille. Painele ne pyöreiksi leipäsiksi jauhotetuin sormin. Pistele haarukalla ja laita liinan alle kohoamaan, lämpimään, 1-2 tunniksi.
Hyvä keino on laittaa tiskialtaaseen kuumaa vettä. Altaan päälle ritilä, jonka päälle leipäpelti. Vielä liina päälle. Ja eikun odottelemaan.




Kun leivät ovat kohonneet hyvin, paista uunissa, n. keskitasolla, 210 astessa, n. 40-45 min.
  -laita vesiastia uunin pohjalle!!!
Kun leivät kypsiä ja kauniin ruskeita, laita ne jäähtymään ritilälle. Laita päälle leivinpaperia ja sen päälle vielä leivinliina. Leivät pehmenevät hieman, niin ne saa, jähtyneenä, halkaistua terävällä leipäveitsellä. 
-mutta ole varovainen, ettei lipsahda...

Leivät ovat todella hyvin säilyviä. Kestävät myös pakastuksen.










2 kommenttia:

Helka kirjoitti...

Ompas upeita! ♥ Mäkin oon ihan hurahtanut näihin Reissareihin! ♥ Mä en muuta enää haluaisi syödäkkään kun hanapanleipää josta tykkäsin jo ennen keliaakiaanikin ja leivoin sitä itse. :)

Marjon gluteenittomat kirjoitti...

Kiitos Helka 😊 Sille nyt vaan ei voi mitään, kun nää nyt vaan on niiiiiiiin hyviä 💚